Εισαγωγή: Τι είναι ο Κορωνοϊός;

Κορωνοϊός. Η λέξη που έχει επηρεάσει την κοινωνία μας το 2020 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Τί είναι όμως ο Κορωνοϊός;

Είναι ένας ιός προφανώς. Επίσημα, ονομάζεται SARS-CoV-2 και προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αποτελεί έναν ιό του ομώνυμου είδους, μια κατηγορία ιών που έχουν ανακαλυφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι ιοί αυτοί είναι πολύ συχνοί, αλλά ο συγκεκριμένος εξελίθχηκε σε πανδημία, δηλαδή μια μολυσματική νόσο που εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Ξεκίνησε από την περιοχή της Wuhan στην Κίνα στα τέλη του 2019. Για αυτό και ονομάστηκε έτσι η νόσος, δηλαδή Co-rona V-irus D-isease ’19. Την ονομασία του ο ίδιος ο ιός την οφείλει στην κλινική εικόνα που προκαλεί, δηλαδή στο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (Severe Acute Respiratory Syndrome), με το CoV μέρος του ονόματός του, φυσικά, να αναφέρεται στον κορωνοϊό. Ενδιαφέρον έχει ο αριθμός 2 στο όνομα του, ο οποίος του δόθηκε επειδή ο ιός μοιάζει σε μεγάλο βαθμό σε γενετικό επίπεδο με τον ιό SARS-CoV, έναν άλλο κορωνοϊό που προκάλεσε μια μικρότερη επιδημία το 2002-3.

Έχοντας θέσει τη βάση με την ονοματολογία, θα αναλύσουμε πολλές ακόμα πτυχές του ιού και της νόσου στα ερχόμενα άρθρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s