Η Κλινική Εκδήλωση του ιού

Τι συμπτώματα προκαλεί ο ιός;

Τα τυπικά συμπτώματα που προκαλεί ο ιός είναι Πυρετός, Ξηρός Βήχας και Αίσθημα Κόπωσης. Ο πυρετός μπορεί να είναι το πιο συχνό σύμπτωμα αλλά δεν είναι πάντα και το πρώτο που θα εμφανιστεί. Επισής ο βαθμός του πυρετού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συχνότερα είναι αρκετά υψηλός αλλά σε κάποιους ασθενείς μπορεί να υπάρχουν μόνο δέκατα.

Άλλα, λιγότερο συχνά, συμπτώματα είναι οι Μυαλγίες, η Διάρροια, η Φαρυγγαλγία, ο Παραγωγικός Βήχας και η Απώλεια της Οσμής και της Γεύσης. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει Κεφαλαλγία, Ρινική Καταρροή, Ναυτία και Αιμόπτυση.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν;

Ο ιός δεν προκαλεί σε όλους τον ίδιο βαθμό λοίμωξης. Κάποιοι θα έχουν
ήπια λοίμωξη (80% των περιστατικών), ενώ κάποιοι θα εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη. Οι ασθενείς με σοβαρή μορφή της ασθένειας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Πνευμονίας και άλλων επιπλοκών και επομένως χρειάζονται νοσηλεία. Συνολικά 5% των συνολικών κορουσμάτων θα χρειαστούν νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 3% θα εκδηλώσουν το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS). Άλλες επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν περιλαμβάνουν την Οξεία Καρδιακή Βλάβη, την Οξεία Νεφρική Βλάβη, το Shock και κάποιες Διαταραχές της Πήξης του Αίματος.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η νόσος;

Η περίοδος επώασης του ιού, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων, είναι 4-6 μέρες. Ο χρόνος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την ανάγκη για νοσηλεία, για τα σοβαρά περιστατικά, είναι περίπου 7 ημέρες. Εάν η νόσος δεν περιοριστεί, την 9η περίπου ημέρα θα εμφανιστεί ARDS και τελικά, στις 2 εβδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, θα έρθει ο θάνατος. Αυτά τα νούμερα φυσικά είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να διαφέρουν ανά περίπτωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s