Η «Ταυτότητα» του ιού

Ο «κορονοϊός» είναι μια λέξη, που εισέβαλε στην καθημερινότητά μας και δημιούργησε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Για να μπορέσει να παρακολουθήσει κάποιος τις εξελίξεις, όσον αφορά στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού, στα συμπτώματα που προκαλεί, στις μεθόδους διάγνωσής του και στις πιθανές θεραπείες του, θα πρέπει να έχει ένα βασικό υπόβαθρο γνώσεων πάνω στη βιολογία αυτού.

Τι είναι οι κορονοϊοί;

Είναι μια οικογένεια ιών με ξενιστές κυρίως ζώα (πτηνά, θηλαστικά, ψάρια), δηλαδή μολύνουν μόνο αυτά. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιούς δεν είναι ικανοί να προσβάλλουν τον άνθρωπο και να του προκαλέσουν λοίμωξη. Μόνο 7 έχουν βρεθεί που έχουν αυτή την ικανότητα, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο ιός SARS-CoV (της επιδημίας του 2002-2003), με τον οποίο ο SARS-CoV-2 (το επιστημονικό του όνομα) έχει μια μεγάλη γενετική ομοιότητα. Τα συμπτώματα τα οποία προκαλεί μια λοίμωξη με έναν από αυτούς τους ιούς, ποικίλουν σε βαρύτητα (ανάλογα με τον ιό) και εντοπίζονται στο αναπνευστικό κυρίως, αλλά μπορεί και σε άλλα συστήματα.

Πώς πήραν το όνομά τους;

Η ονομασία της οικογένειας οφείλεται στο ότι στην εξωτερική τους επιφάνεια αυτοί οι ιοί φέρουν κάποια μόρια που διπλώνονται στον χώρο και στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δίνουν την εικόνα ενός ηλιακού στέμματος (Solar Corona).

Ποιος είναι ο κύριος ζωικός ξενιστής του SARS-CoV-2;

Έχει δειχθεί πως τον κύριο ζωικό ξενιστή αυτού του ιού αποτελούν οι νυχτερίδες του γένους Rhinolophus, από τις οποίες μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Οι νυχτερίδες αυτές φαίνεται να αποτελούν το κύριο «reservoir» τόσο του SARS-CoV όσο και του SARS-CoV-2. «Reservoir» είναι μια επιστημονική ορολογία που αναφέρεται στον οργανισμό τον οποίο μολύνει και από τον οποίο εξαρτάται ο ιός για πολύ καιρό, και μέσω του οποίου φτάνει τον άνθρωπο.

Τι ξέρουμε για το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2;

Ανήκει στη Β οικογένεια των κορονοϊών και έχει 15 γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες του. Γενικά οι ιοί αποτελούνται από γενετικό υλικό το οποίο “μεταφράζεται” σε πρωτεΐνες, οι οποίες είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει σε άλλα κύτταρα και να αναπαραχθεί. Οι πρωτεΐνες S και N φαίνεται να είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια για τη δημιουργία εμβολίου ενάντια στον ιό, αφού οι αντίστοιχες πρωτεΐνες του SARS-CoV-1 (82% γενετική ομοιότητα μεταξύ τους) ήταν γνωστό ότι οδηγούσαν σε ισχυρή ανοσολογική απόκριση με μεγάλη χρονική διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αναγνωρίζει αυτές τις πρωτεΐνες ως χαρακτηριστικές για τον ιό και προσπαθεί να τις στοχοποιήσει, συνεπώς και εμείς, όταν προσπαθούμε να επάγουμε την ανοσία, θα πρέπει να τις στοχοποιήσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s