Υπάρχει φάρμακο τελικά για την COVID-19;

Η θεραπεία για την COVID-19, απευθύνεται μόνο σε νοσοκομειακούς ασθενείς, όχι για ασθενείς που νοσούν από αυτήν ήπια, στην κοινότητα. Τα υπάρχοντα πρωτόκολλα θεραπείας αφορούν μόνο ασθενείς που θα νοσήσουν βαρύτερα, και στηρίζονται σε ήδη υπάρχοντα φάρμακα, τα οποία αξιοποιούνταν για άλλες νόσους. 


Όντας μια νέα κλινική οντότητα, προκαλούμενη από ένα μέχρι πρότινος άγνωστο παθογόνο, υπάρχει η ανάγκη στην ιατρική κοινότητα για ανάπτυξη πρωτοκόλλων θεραπείας, βασισμένα σε αποδείξεις και δεδομένα στο πλαίσιο της αξιοπιστίας και της επιστημονικότητας της ιατρικής αλλά και στο πλαίσιο της βασισμένης σε αποδείξεις ιατρική. Επίσης η εμπειρία ετών “δείχνει” το γεγονός ότι το όποιο θεραπευτικό πρωτόκολλο αναπτυχθεί θα είναι βασισμένο, πιθανότατα, σε υπάρχοντα φάρμακα και όχι στην ανακάλυψη μιας νέας δραστικής ουσίας.

Η θεραπευτική προσέγγιση για την COVID-19 στηρίζεται στην συμπτωματική αντιμετώπιση στο σπίτι και αυτοπεριορισμό σε ήπια νοσούντες και σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας για τους νοσοκομειακούς ασθενείς, τα οποία είτε έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο εργαστήριο, χωρίς την χρήση ζωικών μοντέλων (in vitro), είτε σε ασθενείς σε κλινικές δοκιμές (in vivo).  Τη χρονική στιγμή της συγγραφής αυτού του οδηγού, υπάρχουν 1119 κλινικες μελετες για την αντιμετώπιση της COVID-19. Τα κορυφαία σκευάσματα που είναι υπο κλινική δοκιμή ειναι τα:

  • 1) Remdesivir
  • 2) Χλωροκίνη/Ύδροξυχλωροκίνη
  • 3) Tocilizumab
  • 4) Lopinavir+Ritonavir
  • 5) Favipiravir

Επίσης εξετάζεται η θεραπεία με πλάσμα αναρρωθέντων, η οποία βασίζεται στην χορήγηση πλάσματος, δηλαδή του υγρού τμήμα του αίματος,  με έτοιμα αντισώματα για να βελτιώσουν την πρόβλεψη βαρέως νοσούντων, δηλαδή με μηχανισμό παρόμοιο με τη χορήγηση ενός π.χ. Αντιτετανικού ορού. 

Φυσικά στην εποχή της πληροφορίας μπορεί ο οποιοσδήποτε να ενημερωθεί από επιστημονικού ή γενικού ενδιαφέροντος μέσα, για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και συνηθίζεται να κυκλοφορούν σε διάφορα από αυτά τα μέσα πρωτοσέλιδα για μοναδικές θεραπείες-πανάκειες που νικούν την COVID-19. Εντούντις, πολύ συχνά, αποτελούν παρερμηνεία των επιστημονικών δεδομένων, μιας και πολλές μελέτες εξαιτίας του ξαφνικού φαινομένου της πανδημίας και άλλων κοινωνικών παραγόντων, δεν έχουν αρκετούς συμμετέχοντες, ή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα στοιχεία τους αυτούσια, λόγω του γεγονότος ότι η μεθοδολογία των ερευνών αυτών συνήθως δείχνει συσχέτιση και όχι αιτιακή σχέση θεραπείας-φαρμάκου. Στον αντίποδα αυτού ανακοινώνονται μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες οι οποίες παίρνουν χρόνο, οπότε σίγουρα αποτελέσματα δεν υπάρχουν ακόμη. Έχουν κυκλοφορήσει κάποια σχεδιαγράμματα με τους στόχους της έρευνας σε βάθος χρόνου, όπως παρατίθενται κάτωθεν.

Επομένως ο αρχικός στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης της COVID-19, στην ήπια μορφή της είχε την εικόνα της απλής αντιμετώπισης μιας κλασικής ίωσης στο σπίτι, με απλά αντιπυρετικά και απομόνωση, ενώ της σοβαρής μορφής μας έφερε στο δίλημμα της χρήσης κάποιας νέας ουσίας ή την χρήση φαρμάκων που προορίζονταν αρχικά για άλλη νόσο, με την ελπίδα της ανταπόκρισης του ασθενούς. Φυσικά αυτό συμβαίνει ενώ κατανοούμε τη νόσο καλύτερα και ξεκαθαρίζεται η δυνατότητα ανάπτυξης και αξιοποίησης ακόμα περισσότερων φαρμάκων που θα αποτελέσουν βέλη στη φαρέτρα μας εναντίον της πανδημίας. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s