Πως δρα ο ιός;

Η παθογένεια του SARS-CoV-2, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο προκαλεί την νόσο, ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητή, όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Γνωρίζουμε πως ο ιός μολύνει κύτταρα χρησιμοποιώντας το ένζυμο “Μετατρεπτικό Ένζυμο της Αγγειοτενσίνης 2” (ΜΕΑ2 ή ACE2 στα Αγγλικά). Το ένζυμο αυτό εντοπίζεται στους πνεύμονες, στην καρδιά, στο στόμα, στην γλώσσα, στο έντερο, στους νεφρούς και πιθανόν στα χολαγγεία.

Με την είσοδο του ιού στα κύτταρα που έχουν το ένζυμο, αυτά σταματούν τις φυσιολογικές λειτουργίες τους. Για τα κύτταρα του πνεύμονα αυτό σημαίνει πως σταματούν να απομακρύνουν την βλέννη, η οποία παράγεται καθημερινά σε όλους, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται στις κυψελίδες, μαζί με άλλα σωματίδια.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και ξεκινάει η διαδικασία της φλεγμονής, σε μια προσπάθεια του οργανισμού να αμυνθεί στον ιό. Μαζεύονται κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία ενισχύουν ακόμη περισσότερο την φλεγμονή, παράγοντας πολλές κυτταροκίνες. Εάν με αυτή την πρώτη αντίδραση του οργανισμού μας δεν καταπολεμηθεί ο ιός, η φλεγμονή θα γίνει επικίνδυνη και για το σώμα μας και θα καταλήξει σε Πνευμονία.

Οι κυτταροκίνες που απελευθερώνονται μπορούν να απομακρυνθούν από τον πνεύμονα και να φτάσουν σε όλο μας το σώμα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ιαιμία που ακολουθεί την φλεγμονή του πνεύμονα, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε Πολυοργανική Ανεπάρκεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s