COVID-19 και Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις προστασίας της δημόσιας υγείας για τον 21ο αιώνα. Το 30-70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρβαροι, έχουν δηλαδή δείκτη μάζας σώματος (BMI – βάρος σε Kg/ύψος στο τετράγωνο) ίσο με 25-29,9 Kg/m2, ενώ 10-30% είναι παχύσαρκοι, με BMI μεγαλύτερο από 30 Kg/m2. Όσον αφορά την Ελλάδα, το 50% των γυναικών και το 70% των ανδρών έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Έχει βρεθεί ότι άτομα με παχυσαρκία, έχουν αυξημένη συχνότητα συμπτωματικής, αλλά και σοβαρής λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες στην Κίνα έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν πάνω από διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής πνευμονίας κατά τη διάρκεια λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, καθώς και αυξημένη θνητότητα. Στις ΗΠΑ, δεδομένα από 41 νοσοκομεία στη Λουιζιάνα και το νότιο Μισσισσιπί δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς αποτελούν το 60% των εισαγωγών λόγω COVID-19 και η ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στους ασθενείς αυτούς σχεδόν διπλασιάζεται.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές άλλες νοσολογικές οντότητες. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις επιπλοκές της (οισοφάγος Βarrett, αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου, διαβρωτική οισοφαγίτιδα), υπνοαπνοϊκό σύνδρομο, χολολιθίαση, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, μαστού, ενδομητρίου), μη αλκοολική λιπώδη διήθηση ήπατος και τις επιπλοκές της (κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα), οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υπογονιμότητα. Επίσης επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, λόγω της πίεσης που ασκεί το κοιλιακό λίπος στο διάφραγμα και στα θωρακικά τοιχώματα και δεν τα αφήνει να έχουν την απαιτούμενη ελαστικότητα και κινητικότητα, καταλήγοντας σε μειωμένους αναπνευστικούς όγκους και λειτουργική ικανότητα για δραστηριότητες και άθληση. Σε ιστικό επίπεδο, έχει παρατηρηθεί ότι λιποκύτταρα συσσωρεύονται στον πνευμονικό ιστό και στους αεραγωγούς (με συνέπεια την αύξηση της συχνότητας του βρογχικού άσθματος), τα οποία ενδεχομένως αποτελούν και δεξαμενή για τον ιό. Σχετικά με το ανοσιακό σύστημα, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτταροκινών, που μάλιστα σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα στις COVID-19 λοιμώξεις, λόγω αποπροσανατολισμού του ανοσοποιητικού.

Επίσης υπάρχουν δυσκολίες στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. Προβλήματα υπάρχουν όσον αφορά τις απεικονιστικές εξετάσεις, αφού οι μηχανές απεικόνισης έχουν όριο βάρους, και τη μετακίνηση των ασθενών. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ειδικά κρεβάτια για τους ασθενείς με παχυσαρκία και αναμφισβήτητα η διασωλήνωση των ασθενών αυτών είναι πιο δύσκολη.

Συμπερασματικά, είναι κατανοητό ότι η παχυσαρκία συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Γι’αυτόν τον λόγο, οι ασθενείς αυτοί χρειάζεται να λαμβάνουν όλα τα ειδικά μέτρα προστασίας (συχνό πλύσιμο χεριών, μείωση εξόδων από το σπίτι κτλ.) και να αλλάξουν όσο μπορούν τον τρόπο ζωής τους, προσθέτοντας περισσότερη άσκηση καθημερινά και υιοθετώντας ένα πρότυπο πιο υγιεινής διατροφής. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s