Ποια στατιστικά μας νοιάζουν πραγματικά;

Από την αρχή της πανδημίας, όταν αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα, όλοι οι φορείς ενημέρωσης έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου. Κάθε μέρα περιμένουμε να ακούσουμε πόσα νέα κρούσματα υπήρχαν στον κόσμο και στην χώρα μας, καθώς και το πόσοι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και πόσοι δυστυχώς απεβίωσαν. Φυσικά και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτά τα νούμερα. Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε ότι ίσως δίνεται από όλους μας ιδιαίτερη έμφαση σε μια αναξιόπιστη μέτρηση: αυτή των κρουσμάτων.

Στην ουσία, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει πλήρως την έκταση της νόσου. Αυτό οφείλεται στην επιλογή όλων των κρατών στον κόσμο να εξετάζουν μόνο συγκεκριμένους ασθενείς για την νόσο, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Αυτή η επιλογή είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και πρακτικών περιορισμών που αναδύονται. Στην τελική, δεν είναι δυνατό να εξεταστούν όλοι. Κάθε επιμέρους χώρα έχει επιλέξει συγκεκριμένα κριτήρια για τα τεστ που θα κάνει, και ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική. Το πόσο σωστή ήταν η στρατηγική κάθε επιμέρους χώρας δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε. Παραταύτα, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται δεν είναι όλα όσα υπάρχουν. Πολλοί ασθενείς με την νόσο COVID-19 δεν θα οδηγηθούν ποτέ στο νοσοκομείο για να εξεταστούν και να γίνουν καταγεγραμμένα κρούσματα, πολύ απλά επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια ή επειδή περνάνε την ίωση με πιο ελαφριά συμπτώματα. Επίσης, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που έχει εκτεθεί στον ιο αλλά δεν εμφάνισε συμπτώματα. Όλο αυτό οδηγεί σε μια λανθασμένη εικόνα για την κατάσταση του πληθυσμου.

Συγκριτικά πιο αξιόπιστη είναι η παρακολούθηση των διασωληνωμένων και των θανάτων ανα ημέρα. Αυτές οι σταθερές είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν, αν και πρέπει να τονίσουμε ότι και εδώ υπάρχουν διαφορές ανα τα κράτη για το ποιός θεωρείται ότι απεβίωσε από τη νόσο. Επίσης, εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι συνήθως από την στιγμή της λοίμωξης μέχρι και τον θάνατο παρεμβάλλονται μερικές εβδομάδες, άρα οι θάνατοι αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πριν από λίγο καιρό και όχι την σημερινή. Επίσης χρήσιμη είναι η μέτρηση των κρουσμάτων ανά τον πληθυσμό ή ανα 100.000 πληθυσμού, που βοηθά στην σύγκριση των χωρών μεταξύ τους δικαια και χωρίς σφάλματα λογικής. (Αναρωτηθείτε αν είναι το ίδιο να υπάρχουν 1000 κρούσματα σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό σαν την Ελλάδα, με το να υπάρχουν 1000 κρούσματα σε μια χώρα με 300 εκατομμύρια όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής).

Η προσεγγιση της αληθινής εικόνας της έκτασης θα γίνει από τώρα, με την πραγματοποίηση των μαζικών τεστ σε τυχαίους πληθυσμούς για αντισώματα. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται μεγάλες μελέτες σε πολλές χώρες στον κόσμο που αναζητούν το πραγματικό ποσοστό του πληθυσμού που έχει εκτεθεί στην νόσο. Όσες περισσότερες γίνονται τόσο καλύτερα θα κατανοούμε τι πραγματικά έγινε.

Στην τελική, όλα τα νούμερα είναι σημαντικά στοιχεία για την μελέτη της επιδημιολογίας της νόσου και την κατανόηση της σημερινής κατάστασης. Σε μια εποχή όπου καταιγιζόμαστε με πληροφορίες, ίσως αποδειχθεί χρήσιμο να επιλέγουμε ποια στοιχεία εμπιστευόμαστε και τι αφήνουμε να μας επηρεάσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s