Σε μελέτες έχει φανεί πως η μακροχρόνια χρήση ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, π.χ. ασπιρίνη) έχει συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη, στις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού όπου είναι ήδη αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού και εμφράγματος του μυοκαρδίου, η βραχυχρόνια χρήση ΜΣΑΦ, κατά τη διάρκεια των ασθενειών αυτών, σχετίζεται με περαιτέρω αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης επιπλοκών. Επιπλέον, μια πρόσφατη ανασκόπηση υποδηλώνει ότι τα ΜΣΑΦ μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στο ίδιο σύστημα, όπως πνευμονία, υπεζωκοτικές συλλογές, παρατεταμένη ασθένεια, περιτοναϊκό απόστημα και επέκταση της λοίμωξης σε περισσότερες από μία εστίες στους πνευμονες. Τέλος, αυτά τα φάρμακα δύνανται να έχουν τοξική δράση στους νεφρούς.
Συνεπώς , εφόσον οι πιο σοβαρές επιπλοκές της covid-19 είναι η σήψη και η επιδείνωση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, αμφισβητείται η χρήση των ΜΣΑΦ και τίθεται υπό διερεύνηση η σύνδεση αυτών με τη νόσο Covid 19.
Γενικά, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά για να υποστηρίξουν την διακοπή χρήσης ΜΣΑΦ τόσο σε άτομα με νόσο Covid-19 όσο και σε εκείνα χωρίς τη συγκεκριμένη νόσο. Σύμφωνα με τον WHO, φαίνεται πως δεν προκαλούν στους ασθενείς αυτούς ούτε σοβαρές επιπλοκές ούτε επηρεάζουν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής τους. Όσοι λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους οφείλουν να τα συνεχίσουν. Ωστόσο, όλες οι συνταγογραφούμενες ετικέτες αυτών των φαρμάκων προειδοποιούν πως η φαρμακολογική δραστηριότητα των ΜΣΑΦ στη μείωση της φλεγμονής και πιθανώς του πυρετού μπορεί να παρεμποδίσει τη διάγνωση λοιμώξεων, όπως τη Covid-19. Επίσης, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναφέρει πως όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν άλλες επιλογές θεραπείας εκτός των ΜΣΑΦ, υπάρχουν πολλαπλά φάρμακα με συνταγή ή χωρίς που είναι εγκεκριμένα για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση του πυρετού.